Richting geven - leerplicht

De beschrijving van de competentie 'richting geven' is als volgt: 


''Stimuleert andere in de directe werkomgeving om kaders en richting te geven aan studenten bij het vormgeven van hun eigen leerproces, mede door het vertonen van voorbeeldgedrag''.

Als trajectbegeleiderzorg heb ik nauw contact met de leerplichtambtenaar van de verschillende onderwijsregio's. Samen met de leerplichtambtenaar voer ik gesprekken met studenten. Tijdens deze gesprekken proberen wij te achterhalen wat de oorzaak is van een student zijn verzuim.


Na het voeren van een gesprek met de leerplichtambtenaar, volgt er vanuit mijn kant altijd een terugkoppeling aan een collega van de desbetreffende student. Met de mentoren ga ik het gesprek aan. Ik informeer hen over de bevindingen en stimuleer daarmee mijn collega's om samen kaders en richting te geven aan de student. Zo maak ik samen met de mentoren afspraken over een 'plan-van-aanpak' voor de desbetreffende student. 


Hieronder commentaar van de leerplichtambtenaar, Job Hulsbosch.

In gesprek met:


Job Hulbosch

Oscar: Hoe ervaar je onze samenwerking in het algemeen?


Job: Onze samenwerking ervaar ik als prettig. We spreken elkaar wekelijks op een vaste dag om leerlingen te bespreken. Mocht het onverhoopt niet lukken om fysiek af te spreken, hebben we telefonisch contact. De gesprekken verlopen daarbij op een prettige manier waarbij wij open en eerlijk naar elkaar communiceren. Wat ik persoonlijk ook fijn vind in de samenwerking, is dat ik per leerling een goede samenvatting krijg van wat er speelt en welke acties school reeds heeft ingezet.

Oscar: Vind je onze samenwerking in de begeleidng van studenten effectief vanuit mijn rol als trajectbegeleider zorg?


Job: De samenwerking en begeleiding is effectief. We spreken leerlingen waar op de achtergrond zaken spelen, in een vroegtijdig stadium. Daarbij helpt het enorm, dat wij belangrijke achtergrondinformatie met elkaar delen, vervolgacties afstemmen en evaluatiemomenten inplannen. 

Oscar: Wat vind je van de ondersteuning die wij bieden aan de studenten m.b.t. de ontwikkeling van hun leervragen? Stel ik, tijdens een gesprek, de leervraag van de student centraal en dragen wij bij aan het beantwoorden van deze vraag vanuit onze rollen als TBZ en leerplicht?


Job: Wanneer wij leerlingen gezamenlijk spreken, valt het mij op dat jij de problematiek kernachtig en begrijpelijk kan samenvatten. Jouw en mijn doel is om erachter te komen wat een leerling nodig heeft om tot leren en ontwikkeling te komen. Je stelt daarvoor goede vragen.



Conclusie


Ik voldoe aan deze competentie omdat

TONEN VAN VOORBEELD GEDRAG

Door Job, van te voren, goed te voorzien over de reeds ondernomen acties en achtergrond informatie van een student, zet ik de kaders klaar waarin gewerkt kan worden om studenten te ondersteunen bij het vormen van hun eigen leerproces.

EFFECTIEVE SAMENWERKING

Job ervaart de samenwerking met mij als effectief. We spreken studenten vroegtijdig en ik las evaluatiemomenten in. Daarnaast delen wij belangrijke informatie en stemmen wij vervolgacties af. 

TERUGKOPPELING NAAR MENTOREN

Door de informatie en bevindingen vanuit het gesprek met Job te delen met mijn collega's en hierop verder te werken, creëer ik met mijn collega's kaders voor de student op maat.


Op deze wijze stimuleer ik mijn collega's dan ook om kaders te scheppen voor de studenten.

Door mijn samenwerking met de leerplicht laat ik zien dat ik voldoe aan comptentie 1 - richting geven.

De samenwerking met Job zorgt ervoor dat ik kaders en richting geef aan de student zodat zij hun eigen leerproces goed kunnen doorlopen. 


Deze kaders geef ik terug aan mijn collega's. Hierdoor toon ik voorbeeldgedrag en stimuleer ik hen tegelijketijd om hetzelfde te doen voor hun eigen studenten. 


Dit is natuurlijk niet het enige wat ik doe dat valt onder het thema zorg/student centraal. Competentie 6 en 7 gaan hier namelijk ook over. Ook deze voer ik uit op LC-niveau. 


Lees verder hoe ik dat doe, of ga terug naar de pagina van alle competenties over zorg en student.


Competentie 6 - Analyseren van ontwikkel- en leervragen

Competentie 7 - Begeleiden van studenten