Als trajectbegeleiderzorg ben ik nauw betrokken met derde instanties. Dit is altijd in afstemming met mijn team.
Ik communiceer duidelijk naar mijn collega's en ondersteun hen in de begeleiding van de studenten. Dit doe ik door een goede wisselwerking te houden tussen het team en derden.
Vaak volgt er vanuit een gesprek met een instantie een plan-van-aanpak. Ik bespreek dit met de mentor van de student en comuniceer dit ook met het team. Verder houd ik ook zicht op het team en bespreek ik de begeleiding en zorg die een student nodig heeft met mijn collega's.
Door een goede wisselwerking te houden tussen mijn taak als trajectbegeleider zorg én mijn collega's stimuleer ik hen ook ook om de studenten te helpen bij het analyseren en formuleren van hun ontwikkel- en leervragen.
Oscar: In hoeverre voel jij je als collega betrokken bij mijn taak als trajectbegeleider zorg?
Eva: Je deelt veel informatie met de betreffende mentoren. Ook werk je altijd in overleg. Door het delen van informatie en de overlegmomenten voel ik mij betrokken bij jouw taak als trajectbegeleider zorg.
Oscar: In hoeverre word je gestimuleerd om de student optimaal te begeleiden vanuit mijn rol als trajectbegeleider zorg?
Eva: Ik merk altijd dat, indien de mentor vastloopt in de begeleiding, je tips aandraagt waarmee de mentor de student verder kan begeleiden. In dat opzicht word ik dus gestimuleerd om de student optimaal te begeleiden, omdat ik op jou kan terugvallen.
Oscar: Ervaar je door onze samenwerking dat je de student beter kunt ondersteunen in de ontwikkeling van zijn leervragen? Zo ja, waarom?
Eva: Door de terugkoppeling die ik vanuit jou als trajectbegeleider zorg krijg, kan ik de student beter begrijpen en begeleiden. Bijvoorbeeld indien er door de student via jouw aangegeven wordt dat hij van opleiding wil veranderen. Ik ervaar hierdoor dat ik de student beter kan begeleiden door jou in je rol als trajectbegeleider zorg.
Oscar: In hoeverre voel je je gesteund door mij als collega in mijn taak van trajectbegeleider zorg?
Eva: Indien ik jou een vraag voorleg dat met zorg te maken heeft, ontvang ik altijd een reactie. Daarnaast denk je altijd mee in de mogelijke oplossingen;. Hierdoor voel ik mij gesteund door jou in je rol als trajectbegeleider zorg.
Oscar: Heb je het idee dat wij studenten effectiever kunnen begeleider door mijn rol als trajectbegeleider zorg? Zo ja, waarom?
Eva: De rol van trajectbegeleiderzorg is erg belangrijk voor het team, omdat dit de koppeling is met de periferie. Je neemt hier het voortouw in. In dat opzicht kunnen wij door jouw rol de studenten effectiever begeleiden. Het is een belangrijke rol voor het team en de studenten.
Ik voldoe aan deze competentie omdat:
Door met mijn collega's - en mentoren - overleg te plegen over de verschillende studenten vanuit mijn taak als trajectbegeleider zorg, voelen mijn collega's zich betrokken. Zij hebben het gevoel dat ze op mij kunnen terugvallen met vragen en zijn hierdoor gestimuleerd om zelf de studenten te helpen met hun eigen leervragen.
EFFECTIEVE TERUGKOPPELING
Door mijn collega's te voorzien van een effectieve terugkoppleing kunnen zij de student beter begrijpen, hierdoor kunnen mijn collega's verder met de student aan de slag en worden ze gestimuleerd om de student te ondersteunen in het formuleren van hun eigen leervragen.
Uit het gesprek met mijn collega komt ook naar voren dat ze door mijn taak de studenten effectiever kunnen begeleiden. Door vanuit mijn rol als trajectbegeleiderzorg, het voortouw te nemen in het analyseren en formuleren van de student zijn leervragen, vertoon ik voorbeeldgedrag aan mijn collega's en stimuleer ik hen daarmee om ook hetzelfde te doen.
Door mijn taak als trajectbegeleider zorg voldoe ik aan competentie 6 - analyseren van ontwikkel- en leervragen.
Ik communiceer met mijn collega's en informeer hen over studenten en de verschillende mogelijkheden die studenten hebben m.b.t. ondersteuning. Door mijn hulp, het voortouw te nemen en voorbeeldgedrag te tonen, voelen mijn collega's zich gesterkt en gestimuleerd. Dit krijg ik ook terug van mijn collega's, waarvan één als voorbeeld.
Deze factoren zorgen ervoor dat ik mijn collega's stimuleer om studenten te helpen bij het analyseren en formuleren van hun leer- en ontwikkelvragen.
Dit is natuurlijk niet het enige dat ik doe dat valt onder het thema zorg/student centraal. Competentie 1 en 7 gaan hier namelijk ook over. Ook deze voer ik uit op LC-niveau.
Lees verder hoe ik dat doe, of ga terug naar de algemene pagina over de competenties.