Binnen het team mbo-basis heb ik samen met een collega de taak opgenomen om het verzuimbeleid van onze niveau-2 studenten goed in de gaten te houden. Samen met mijn collega zit ik iedere maandag samen om de verzuimgegevens van de verschillende studenten te bekijken. Wij kijken daarbij voor iederen student naar de hoogte van het verzuim én de gemaakte afspraken.
Daarnaast voeren wij met de individuele studenten een gesprek en maken afspraken om het verzuim tegen te gaan. Dit gaat vaak d.m.v. een intentiebrief dat ik heb ontworpen om ervoor te zorgen dat de student zijn afspraken helder op papier heeft staan. Hier staat ook bij wat onze intenties vanuit school zijn en hoe wij de student beter kunnen begeleiden naar zijn diploma. In die zin krijgt iedere student een vorm van persoonlijke begeleiding. Daarnaast proberen wij hiermee het verzuim concreet in kaart te brengen en deze ook terug te dringen.
Bij deze gesprekken komt er veel informatie naar boven. We brengen de student zijn leer- en ontwikkelingsvragen in kaart. Op basis hiervan maken wij afspraken met de student om de studie goed voort te zetten. Wij geven daarbij ook aan hoe wij de student zelf kunnen ondersteunen. Het fijne hiervan is dat wij altijd kunnen refereren naar de gemaakte afspraken.
Bij iedere afspraak en handeling volgt er ook een terugkoppeling naar het team en de desbetreffende mentor van de student. Zo stimuleer ik mijn collega's in de begeleiding van studenten en dat ze zicht houden op de ontwikkel- en leervragen. Wij scheppen hierbij ook kaders aan het vormgeven van een student zijn eigen leerproces.
Oscar: Ervaar je onze studentenbespreking als effectief? Zo ja, waarom?
Elke: We hebben vanaf dit schooljaar een nieuwe werkwijze ingezet om de VSV terug te dringen. Iedere dag houden we bij wie er afwezig zijn, om wat voor reden dan ook. Hierdoor hebben we een goed overzicht en kunnen we snel schakelen om studenten bij de les te houden en aan te sturen op zo min mogelijk verzuim.
Iedere dag krijgen de docenten en mentoren een lijst met alle studenten die hebben verzuimd. Studenten hebben al snel in de gaten dat wij de aanwezigheid volgen. Wij bespreken alle studenten die opvallen of waarmee iets aan de hand is. Meldingen worden snel doorgezet en ik heb de indruk dat het werkt om verzuim en uitval tegen te gaan.
Sommigen zijn helaas niet te redden of zitten op de verkeerde opleiding. Niveau 2 blijft een moeilijke doelgroep en soms is VSV niet tegen te gaan. Maar, we hebben op deze manier in elk geval geen verassingen en hebben alle studenten in het vizier.
Oscar: Wat vind je van de afspraken die wij maken over én met de studenten wanneer het gaat om hun studie- en leerproces?
Elke: De afspraken die wij maken vind ik zinvol. De studenten weten wat er van hen verwacht wordt en wij kunnen hierdoor snel schakelen als een student zijn afspraken niet nakomt.
Dit is ook in het belang van de student, want vaak is het niet geheel duidelijk voor de student wat er nog verwacht wordt om het diploma te behalen. Wij scheppen voor hen hierdoor ook duidelijkheid wat ze weer motiveert. Ze hebben hierdoor een houvast.
Oscar: Wat vind je van onze samenwerking? Hoe ervaar jij deze?
Elke: Ik ervaar het als prettig. Je luistert goed en probeert altijd te zoeken naar oplossingen. Je staat ook open voor de mening van een ander.
Oscar: Wat vind je van onze ondersteuning in het team m.b.t. het begeleiden van de student zijn leerproces door onze studentenbespreking? Heb je het idee dat wij onze collega's hierin ondersteunen dan wel stimuleren?
Elke: Zoals ik al eerder aangaf, denk ik dat het ook prettig is voor de docent dat men iedere dag een overzicht krijgt van de studenten die afwezig waren. Als er bijzondere dingen zijn informeren we onze collega's. Hierin ondersteunen en stimuleren wij onze collega's in het leerproces van de student.
Oscar: Denk je dat wij onze collega's stimuleren om studenten effectief te begeleiden door onze terugkoppeling van de afspraken die wij met studenten maken?
Elke: Dat denk ik wel. Onze afspraken zijn vastgelegd in EOL en worden ingezien door onze collega's. Verder komen deze ook aan bod in de studentenbespreking die jij organiseert.
Ik voldoe aan deze competentie omdat:
Ik ondersteun en stimuleer mijn collega's in de directe werkomgeving, doordat zij vanuit mijn rol als TBZ informatie krijgen over de verschillende studenten en hun redenen van verzuim. Collega's kunnen hierdoor beter inspelen op de behoefte van studenten.
COLLEGA'S NEMEN VOORBEEDLGEDRAG WAAR
Door onze benadering naar de student toe m.b.t. het verzuim in combinatie met de gesprekken en afspraken die daaruit voortkomen, nemen mijn collega's positieve voorbeeldgedrag waar. Zij zien de positieve werking van de gesprekken en afspraken met de student, en raken hierdoor gemotiveerd en geïnspireerd om de student beter te begeleiden.
Doordat iedere student een individueel gesprek krijgt, worden er voor alle verschillende studenten afspraken op maat gemaakt.
Dit resulteert in een effectievere begeleiding vanuit mijn collega's, omdat zij vanuit de student zijn leervraag kunnen handelen. Dit heeft wederom het gevolg dat mijn collega's worden gestimuleerd om de student effectief te begeleiden.
Doordat ik met alle studenten verschillende gesprekken voer t.a.v. hun verzuim en daarmee individuele afspraken maak, bied ik maatwerk aan de student. Deze verschillende afspraken gaan in overleg met mijn collega's en ik communiceer de aanpak met hen. Hierdoor kunnen mijn collega's ook een effectieve begleiding voorzien aan de student. Een begeleiding waarvan ik het voorzet heb gegeven. Door mijn manier van werken richting te student en naar mijn collega's stimuleer ik hen dan ook in deze begeleiding.
Deze factoren zorgen ervoor dat ik mijn collega's stimuleer om de studenten effectief te begeleiden.
Dit is natuurlijk niet het enige dat ik doe dat valt onder het thema zorg & student-centraal. Competentie 1 en 6 gaan hier namelijk ook over. Ook deze voer ik uit op LC-niveau.
Lees verder hoe ik dat doe, of ga terug naar de algemene pagina over de competenties.